Hoe lang is koffie houdbaar?

 

Waarom de houdbaarheidsdatum (THT) voor koffie eigenlijk niet nodig is.

Keer op keer wordt over de houdbaarheidsdatum gediscussierd en wordt bekritiseerd hoeveel voedsel wordt weggegooid vanwege deze opdruk op de verpakking. De etikettering van levensmiddelen is verplicht in de EU en dus ook in Nederland. Hoewel dit logisch is voor sommige bederfelijke voedingsmiddelen zoals zuivel en vleeswaren, wordt nu overwogen om de houdbaarheidsdatum voor langdurig houdbaar voedsel te elimineren. Dit zou ook van invloed zijn op koffie.


Wat zegt de THT-datum?

Al sinds de jaren tachtig is het etiketteren van voedsel met de houdbaarheidsdatum verplicht. De vaststelling van deze datum is ter beoordeling van de fabrikant en is een belofte dat het product tegen die tijd kan worden geconsumeerd zonder significant verlies van smaak en kwaliteit en gezondheidsrisico's. Aangezien dit geen algemene specificatie is, kan het zijn dat dezelfde producten van verschillende fabrikanten een verschillende houdbaarheidsduur hebben. Aangezien deze opmerking alleen de datum beschrijft tot waarop het product op zijn minst houdbaar is, betekent dit niet dat het daarna moet worden weggegooid. Veel voedsel kan na de houdbaarheidsdatum nog steeds worden gegeten. Hier moet de consument zelf beslissen of het product nog steeds eetbaar is of niet. Zeer bederfelijke voedingsmiddelen zijn echter voorzien van een houdbaarheidsdatum. Deze producten zouden na de datum eigenlijk niet moeten worden verbruikt.


Ook verlopen koffie is nog steeds te consumeren

Aangezien koffie een droog levensmiddel is, bederft het minder snel dan andere producten. De houdbaarheidsdatum is daarom bij aankoop in de toekomst nog relatief ver, omdat na het branden de koffie nog steeds ongeveer 18 tot 24 maanden houdbaar blijft. Toch kan het voorkomen dat je ooit een grotere hoeveelheid koffie hebt gekocht en deze dan niet kunt gebruiken voor de gedrukte datum. Maar dat is geen reden om de koffie weg te gooien. Alleen als de koffie vreemd ruikt of klontert, moet je voorzichtig zijn en deze niet meer gebruiken. Zoniet is het enige dat kan gebeuren dat de koffie zijn aroma verliest. Fijnproevers proberen daarom hun koffie te consumeren in de eerste weken na het branden, omdat ze dan met zekerheid kunnen genieten van het beste aroma. Dit betekent niet dat de koffie later thuis niet lekker smaakt. Koffie is niet zonder reden speciaal verpakt. Dit betekent dat zolang de koffie in de originele verpakking of in een droge, gesloten houder wordt bewaard, deze zijn aroma niet zo snel verliest.

Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, betekent dit niet dat de koffie helemaal niet meer aromatisch smaakt. Vaak kan koffie nog steeds veilig worden geconsumeerd tot zeker één jaar nadat de datum is verstreken. Als u 's ochtends alleen van uw dagelijkse koffie wilt genieten en geen Specialiteitskoffie koopt, hoeft u zich geen zorgen te maken als de datum op de verpakking wat ouder is. In geval van twijfel, moet de koffie gewoon opnieuw worden geprobeerd, voordat men te voorbarig de nog goede koffie in de prullenbak laat verdwijnen. In de tussentijd is dit ook de mening van sommige EU-landen die overwegen de houdbaarheidsdatum voor langdurig voedsel, zoals pasta, rijst of koffie, te schrappen om te voorkomen dat teveel voedsel in de vuilnis terechtkomt door een opdruk.

Koffie_houder