Arabica en Robusta bonen

 

Arabica bonen en robustabonen zijn twee verschillende soorten koffie die commercieel worden gekweekt voor consumptie als koffie. De algemene verschillen zijn die van smaak, de omstandigheden waaronder de twee soorten groeien en economische verschillen.

Arabica koffiebonen hebben een iets grotere / elliptische vorm dan de kleinere, meer ronde robustabonen. Er zijn ook structurele verschillen tussen de bonen, wat kan verklaren waarom beide bonen anders roosteren onder identieke omstandigheden.Arabica_Robusta

Arabica koffiebonen zijn aanzienlijk hoger in prijs en worden daarom gebruikt voor de meeste premium koffieboonmengsels, terwijl robusta koffiebonen typisch worden gevonden in instantkoffie die worden gebruikt als vulstoffen in mengsels (een 70:30 mengsel bestaat uit 70 procent arabica koffiebonen en 30 procent robusta koffiebonen).

De Arabica koffiebonen hebben een kenmerkende smaak in diverse variëteiten. Zo hebben ze een heerlijke verfijnde geur, een milde en zachtere smaak. Ook is de aciditeit (de zuurtegraad) hoger in de Arabica boon. Wat in het geval van koffie juist goed is.

De Robusta koffiebonen zijn zeer krachtig en vol van smaak, en geven ook een betere crema. De bonen hebben een bittere smaak en doordoor worden ze eigenlijk alleen in een melange gebruikt en niet als een single origin. De Robusta bonen hebben ook een veel hoger cafeïne gehalte dan de Arabica. Dit kan wel tot 2,5% oplopen, zo’n 70% meer cafëine dan dat een Arabicaboon bevat.

Net als bij wijn, wordt er vaak een combinatie gemaakt van soorten koffiebonen uit verschillende plantages. Dit kan zijn om de smaak te verrijken met de bijzondere eigenschappen of juist om de kwaliteit van de koffie stabieler te maken, doordat de smaak uit verschillende bonen(soorten/plantages) komt.

Zo wordt dus ook de Robusta boon toegevoegd aan de Arabica. Waar de Arabica boon verfijnd en complex is, voegt de Robusta de scherpe en bittere smaak toe. Ook het hogere cafeïne gehalte wordt bepaalt door de verhouding Robusta/Arabica. Door mooie melanges te maken van de koffieboon soorten en plantages wordt er gestreefd en uitgebalanceerde smaak voort te brengen.

wereldkaart_bonen

 = Robusta teelt

m = Robusta en Arabica teelt

a   = Arabica teelt